Indir

Gereklilikler, tasarım prensipleri

HİJYENİK TASARIM İÇİN TASARIM GEREKSİNİMLERİ

Malzeme

  • Paslanmayan Paslanmaz Çelikler
  • FDA ve EU uyumlu plastikler ve elastomerler

Zeminler

  • Zeminler temizlenebilir olmalıdır
  • Cihaz konfigürasyonu kaynaklı ve hizalanmamış olan çıkıntılardan kaçınılmalıdır
  • Contalar hiç bir boşluk oluşmayacak şekilde tasarlanmalıdır
  • O-halka yivleri hijyenik olarak tasarlanmalıdır
  • İmal edilecek ürün ile temasa imkan verilmemelidir
  • Köşeler tercihen 6 mm yarıçapa veya daha fazlasına sahip olmalıdır

Tasarım / Geometri

Tüm cihazların, bileşenlerin veya boruların iç ve dış alanları kendinden boşaltmalı veya boşaltılabilir ve temizlenmesi kolay olmalıdır.

Tasarım özellikleri ve sertlik

Ra < 0.8 μm ile kolay temizlenebilir

HİJYENİK TASARIM İÇİN TASARIM PRENSİPLERİ

EHEDG

  • Avrupa Hijyenik Mühendislik ve Tasarım Grubu
  • Makine ve gıda üreticileri kâr amacı gütmeyen Avrupa konsorsiyumu
  • ilave olarak tedarikçileri, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve hükümete bağlı sağlık acentaları
  • yaklaşık 45 yönerge
  • ürünlerin incelenmesi ve sertifika verilmesi

3-A Sanitary Standard, Inc.

  • ABD’de kar amacı gütmeyen ve bağımsız bir dernek
  • üç çıkar grubu:
  • kamusal ve resmi sağlık kurumları, makine ve gıda üreticileri
  • 70'ten fazla Sağlık Standartı
  • tasarımların ve işlemlerim incelenmesi, sertifika verilmesi

HİJYENİK TASARIMIN YASAL DAYANAĞI

EN 1672-2:2009 “Gıda makineleri”

Makineler temizlenebilir olmalıdır, örn. makineler tozun önerilen temizleme yöntemleri ile silinebileceği şekilde tasarlanmalıdır ve üretilmelidir.

Makine direktifi 2006/42/EC

Makineler öyle tasarlanmalıdır ki

her kullanımdan önce malzemelerin kolayca ve tamamen temizlenebilmeli ve

hiçbir enfeksiyon veya hastalık riski oluşmayacağı

DIN EN ISO 14519:2008-07

Makinelerin tasarımları için hijyen gereklilikleri

DIN EN 1672:2009-07

Gıda makineleri – genel tasarım prensipleri – Bölüm 2