GN 20 Dengeleme ayağı Hijyenik tasarım, montaj delikli ve deliksiz


tablo

Özellikler

Tipler

  • Tip A: montaj deliksiz
  • Tip B: montaj delikli
Mil, ayarlanabilir manşon, ayak plakası
  • Paslanmaz Çelik AISI 304
  • tornalanmış
Contalar, mavi FDA ile uyumlu
Conta halkası
NBR, sertlik 70 ±5 Shore A
Silecek
TPU, sertlik 95 ±5 Shore A
Mafsal sızdırmazlık halkası
H-NBR, sertlik 85 ±5 Shore A
Alt conta
Silikon, sertlik 85 ±5 Shore A

Bilgi

GN 20 hijyenik dengeleme ayağı 3-A Hijyen Standartları, yönergeleri uyarınca onaylıdır ve hijyenik alanlarda kullanım için tasarlanmıştır. Ek olarak, Montaj delikli (tip B) tip EHEDG yönergeleri uyarınca onaylıdır.
Alt conta ayak plakasının altındaki bölgeyi tozdan korur. Bu nedenle, ayak montaj delikleri kullanılarak vidalanmalı ve buna uygun olarak sıkıştırılmalıdır. Hijyenik sıkıştırma parçaları ve montaj deliklerinin doğru konumda olması çok önemlidir. Ayarlama manşonu üzerindeki sızdırmazlık halkası hiç bir ölü alan olmadan sıkıştırmaya izin verir. Silecek veya bilye contası sayesinde, hareketli parçalar ortama karşı yalıtılmış olur.
Yüksek kaliteli kaplama toz yapışmasını önler ve temizliği kolaylaştırır.
Tabloda gösterilen statik yük kapasitesi değerleri, dengeleme ayağı ile ilişkili zayıf bir dikey yükü ifade eder. Normal kullanım koşullarında, bükme yükleri veya açısal yükler alışılmamış değildir ve yük kapasitesinde dikkate alınması gereken bir azalmaya neden olurlar.

Teknik bilgi

Genel talimatlar

Neden Hijyenik Tasarım?

Gıda endüstrisi, tıp teknolojisi ve ilaç endüstrisinde, ürün güvenliği ve tüketicinin korunması artan bir şekilde önem kazanmaktadır. Belirli özellikleri sayesinde Hijyenik Tasarımda standart parçalar bu hassas alanlardaki üretim işlemlerine destek olabilir ve uzun raf ömrüne sahip ürünlerin koruyucu madde kullanılmadan üretimini kolaylaştırır.

Hijyenik Tasarımın Avantajları

Az ve kısa temizlik işi (bu üretim süresinin % 25’i kadar olabilir), bu nedenle
  • üretim için daha fazla zaman kalır
  • daha az taze su tüketimi
  • düşük enerji tüketimi
  • daha az temizleme maddesi gerektirir
  • daha az atık su üretimi
  • daha az toplam maliyet ve kaynak tasarrufu

Hijyenik Tasarımın hukuki dayanağı

EN 1672-2:2009 “Gıda makineleri”
Makineler temizlenebilir olmalıdır, örn. makineler tozun önerilen temizleme yöntemleri ile silinebileceği şekilde tasarlanmalıdır ve üretilmelidir.
Makine direktifi 2006/42/EC
Makineler öyle tasarlanmalıdır ki
  • her kullanımdan önce malzemelerin kolayca ve tamamen temizlenebileceği ve
  • enfeksiyon veya hastalık riski oluşturmayacak şekilde tasarlanmalıdır.
DIN EN ISO 14519:2008-07
Makinelerin tasarımları için hijyen gereklilikleri
DIN EN 1672:2009-07
Gıda makineleri – genel tasarım prensipleri – Bölüm 2

Gereklilikler, tasarım prensipleri

Hijyenik Tasarım için tasarım gereklilikleri

Malzeme
  • Paslanmayan Paslanmaz Çelikler
  • FDA ve EU uyumlu plastikler ve elastomerler
Zeminler
  • Zeminler temizlenebilir olmalıdır
  • Cihaz konfigürasyonu kaynaklı ve hizalanmamış olan çıkıntılardan kaçınılmalıdır
  • Contalar hiç bir boşluk oluşmayacak şekilde tasarlanmalıdır
  • O-halka yivleri hijyenik olarak tasarlanmalıdır
  • İmal edilecek ürün ile temasa imkan verilmemelidir
  • Köşeler tercihen 6 mm yarıçapa veya daha fazlasına sahip olmalıdır
Tasarım/ Geometri
Tüm cihazların, bileşenlerin veya boruların iç ve dış alanları kendinden boşaltmalı veya boşaltılabilir ve temizlenmesi kolay olmalıdır.
Zemin özellikleri ve sertliği
Ra < 0.8 μm ile temizlenmesi kolay

Hijyenik Tasarım için tasarım prensipleri

EHEDG
  • Avrupa Hijyenik Mühendislik ve Tasarım Grubu
  • kar amacı gütmeyen Avrupa makine ve gıda üreticileri birliği ve onların tedarikçileri, araştırma enstitüleri, üniversiteler, resmi sağlık kurumları
  • yaklaşık 45 yönerge
  • ürünlerin incelenmesi ve sertifika verilmesi
3-A Sanitary Standard, Inc.
  • ABD’de kar amacı gütmeyen ve bağımsız bir dernek
  • üç çıkar grubu:
  • kamusal ve resmi sağlık kurumları, makine ve gıda üreticileri
  • 70 Hijyen Standardından fazlası
  • tasarımların ve işlemlerim incelenmesi, sertifika verilmesi

Contalar, uygulama örnekleri

Contalar

Hijyenik Tasarım bölümü içerisinde listelenen standart parçalar için contalar ölü alanları, boşlukları ve çatlakları temizleme sıvıları veya ürün artıklarının birikmesine karşı koruyan merkezi özelliğe sahiptir.
Bu nedenle, kurulu durumda güvenilir ve kalıcı bir yalıtım için tanımlanmış bir ön gerilme veya contaların ve sileceklerin sıkıştırılması gereklidir. Hijyenik Tasarım ürün ailesi içerisindeki yalıtım malzemesi yerleştirme boşlukları ve yalıtım çapraz kesitleri bir simülasyon yazılımı ile hesaplanmış ve tasarlanmıştır, böylece kurulum üzerinde gerekli yüzey sıkıştırması elde edilir ve yalıtım malzemesi aşırı basınca maruz kalmaz.
Statik ve hareketli contalar arasında yapılabilecek temel ayrım;
statik sızdırmazlıktır. aşağıda gösterilen uygulama örneklerinde, üst taraf montaj yüzeyine (sızdırmazlık halkası) ve alt taraf temas yüzeyine (alt conta) bakar, böylece ilgili basınç sıkıştırma ile elde edilir. Conta ile temas eden tüm zeminleri en az Ra 0.8 µm şeklinde bir yüzey kaplamasına sahip olduğundan emin olunmalıdır.
Ayağın ayarlanabilir manşonu (silecek) ve bilye mafsalının (mafsallı sızdırmazlık halkası) üzerindeki hareketli contalar hem yükseklik hem de açının ayarlanmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Bunlarla birlikte, yalıtım malzemesinin çapraz kesiti ve yerleştirme boşluğu; boşluksuz ve ön gerilimli bir yalıtımı garantiler.
Versiyona ve kullanım tipine göre, contaların hasar durumunda ya da koruyucu bakım olarak değiştirilmesi gerekli olabilir. Bunun için Ganter ilişkili contaları yedek parçalar olarak temin eder veya bunları GN 7600 (→ Sayfa 16) altında yedek parçalar için standart parçalar olarak sunar.

Kurulum örneği

GN 20 Hijyenik Tasarımlı dengeleme ayağının bir örneği ile gösterilen tasarım çeşitli sızdırmazlık konfigürasyonlarının nasıl tasarlandığını gösterir.

GN 20-A without mounting holes
GN 20-A
Tabloyu ayarlayın
Filtre
üstte d1 d2 l1 d3 l2 l3 A/F 1 A/F 2 ||Static_load_in_kN|| Ağırlık
GN 20-80-M16-175-A 80 M 16 175 28 19 35 18 22 30 904
GN 20-80-M16-225-A 80 M 16 225 28 19 35 18 22 30 983
GN 20-80-M20-185-A 80 M 20 185 32 24 35 24 27 47 1115
GN 20-80-M20-235-A 80 M 20 235 32 24 35 24 27 47 1243
GN 20-80-M24-185-A 80 M 24 185 36 29 35 24 30 67 1284
GN 20-80-M24-235-A 80 M 24 235 36 29 35 24 30 67 1458
GN 20-100-M16-175-A 100 M 16 175 28 19 35 18 22 30 1171
GN 20-100-M16-225-A 100 M 16 225 28 19 35 18 22 30 1252
GN 20-100-M20-185-A 100 M 20 185 32 24 35 24 27 47 1385
GN 20-100-M20-235-A 100 M 20 235 32 24 35 24 27 47 1513
GN 20-100-M24-185-A 100 M 24 185 36 29 35 24 30 67 1546
GN 20-100-M24-235-A 100 M 24 235 36 29 35 24 30 67 1726
GN 20-120-M16-175-A 120 M 16 175 28 19 35 18 22 30 1465
GN 20-120-M16-225-A 120 M 16 225 28 19 35 18 22 30 1549
GN 20-120-M20-185-A 120 M 20 185 32 24 35 24 27 47 1691
GN 20-120-M20-235-A 120 M 20 235 32 24 35 24 27 47 1818
GN 20-120-M24-185-A 120 M 24 185 36 29 35 24 30 67 1853
GN 20-120-M24-235-A 120 M 24 235 36 29 35 24 30 67 2031
GN 20-B with mounting holes
GN 20-B
Tabloyu ayarlayın
Filtre
üstte d1 d2 l1 d3 d4 l2 l3 k A/F 1 A/F 2 ||Static_load_in_kN|| Ağırlık
GN 20-100-M16-175-B 100 M 16 175 28 12 19 35 69 18 22 30 1113
GN 20-100-M16-225-B 100 M 16 225 28 12 19 35 69 18 22 30 1193
GN 20-100-M20-185-B 100 M 20 185 32 12 24 35 69 24 27 47 1325
GN 20-100-M20-235-B 100 M 20 235 32 12 24 35 69 24 27 47 1455
GN 20-100-M24-185-B 100 M 24 185 36 12 29 35 69 24 30 67 1487
GN 20-100-M24-235-B 100 M 24 235 36 12 29 35 69 24 30 67 1668
GN 20-120-M16-175-B 120 M 16 175 28 12 19 35 89 18 22 30 1426
GN 20-120-M16-225-B 120 M 16 225 28 12 19 35 89 18 22 30 1508
GN 20-120-M20-185-B 120 M 20 185 32 12 24 35 89 24 27 47 1641
GN 20-120-M20-235-B 120 M 20 235 32 12 24 35 89 24 27 47 1765
GN 20-120-M24-185-B 120 M 24 185 36 12 29 35 89 24 30 67 1805
GN 20-120-M24-235-B 120 M 24 235 36 12 29 35 89 24 30 67 1980